Infografik: Trend Online Shopping Rakyat Malaysia

infografik-trend-online-shopping-rakyat-malaysia
Dengan pelbagai kaedah dan platform jual beli atas talian yang tersedia pada hari ini, sudah pasti ia telah menarik minat lebih ramai pengguna untuk mencuba dan mengalami sendiri bagaimana jual beli atas talian berlaku.

Hari ini, pihak PayPal Malaysia melalui Amanz berkongsi satu infografik menceritakan tabiat pengguna di Malaysia dalam aktiviti jual beli atas talian.

Continue reading Infografik: Trend Online Shopping Rakyat Malaysia

3 Sebab Kerja Berkumpulan Gagal

Salah satu cara terbaik untuk menjayakan sesuatu perancangan besar dalam satu tempoh masa yang amat terhad adalah dengan kerjasama berkumpulan. Salah satu cara terbaik untuk ‘memusnahkan’ misi yang sama juga melalui kumpulan.

Saya tertarik untuk berkongsi pendapat peribadi saya di sini bersama-sama tuan-tuan dan puan-puan, pembaca blog yang budiman. Entri ini saya tulis secara tidak sengaja selepas membelek kembali responds yang saya terima daripada rakan-rakan di Twitter siang tadi (saya menulis entri ini pada jam 03:15 pagi).

kepimpinan berkumpulan

Continue reading 3 Sebab Kerja Berkumpulan Gagal

Review Seminar SEO Majalah Niaga

Bagi seseorang usahawan, menguasai pelbagai teknik pemasaran adalah satu kewajipan. Salah satu sumber trafik yang boleh meledakkan lagi hasil jualan dan mampu membawa pelawat ke laman web kita secara konsisten adalah melalui teknik pemasaran SEO.

teknik-seo

Continue reading Review Seminar SEO Majalah Niaga

7 Tips Kerja Berkumpulan Yang Efektif

Jika sebelum ini saya berkongsi pengalaman bersama anda mengenai sesi lawatan saya dan rakan-rakan sekuliah saya ke Malaysia Animation Creative Content (MaC3), di dalam entri ini saya akan menyambungnya pula untuk sesi di Rhythm
& Hues Studios
.

 Untuk pengetahuan anda, Rhythm & Hues Studios (R&H) juga terletak di Cyberjaya dan lokasinya berhampiran dengan MaC3. R&H adalah sebuah syarikat penerbitan filem terkemuka di peringkat antarabangsa memfokuskan kepada filem-filem yang mempunyai kesan khas (CGI) dan teknik gabungan dunia realiti dan animasi 3-dimensi.

Continue reading 7 Tips Kerja Berkumpulan Yang Efektif

Peluang Sebenar Pemain Industri Kreatif Malaysia

Bercakap mengenai kursus berkaitan dengan teknologi maklumat di Universiti, masyarakat akan melabelkan pelajar atau graduan itu sebagai seorang juru-pengaturcara (programmer) yang tugasnya sentiasa mengawal selia sistem-sistem tadbir urus sesebuah organisasi tidak kira besar ataupun sederhana.

Saya tertarik untuk berkongsi sedikit sebanyak mengenai isu ini kepada pembaca blog yang budiman semua kerana saya juga daripada aliran yang sama; seorang pelajar jurusan Teknologi Maklumat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Dan, saya pernah dilontarkan kata-kata begini suatu ketika dahulu oleh seorang pesara kerajaan:

buat IT susah sekarang dik.. bersepah menganggur di luar sana.

Industri Kreatif

Continue reading Peluang Sebenar Pemain Industri Kreatif Malaysia